Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

CT-Scanner

CT-scanner

Bij CT (Computed Tomografie) worden afbeeldingen gemaakt van dwarsdoorsneden van het lichaam door een röntgenbuis rond het lichaam te laten draaien en het lichaam vanuit vele hoeken te bestralen. Uit de weer opgevangen straling kan de computer dan een gedetailleerd beeld reconstrueren. CT-scannen maakt het mogelijk om pijnloos gedetailleerde informatie te verkrijgen over inwendige organen.

Hoe CT-scannen werkt
De CT-scanner bestaat uit een stralingsbron en een stralingsdetector die tijdens de procedure zo om het lichaam draaien dat ze recht tegenover elkaar blijven. De röntgenstraling wordt op een andere manier gebruikt dan bij gewone röntgenfoto’s, waardoor beelden van een hogere kwaliteit worden geproduceerd. Op een gewone röntgenfoto kunnen slechts enkele maten van dichtheid worden weergegeven, zoals harde weefsels, zachte weefsels en lucht. De detector van de CT-scanner kan weefsels van honderden verschillende dichtheden van elkaar onderscheiden. Daardoor laat een CT-scan veel meer zien dan een gewone röntgenfoto, zoals weefsel in een zacht orgaan als de lever. In plaats van een brede stralenbundel dwars door het lichaam te zenden, stuurt de stralingsbron van een CT-scanner een reeks dunne bundels door het lichaam, terwijl hij rond het lichaam draait. De detector vangt de straling aan de andere kant van het lichaam weer op. Terwijl de röntgenbuis om de patiënt draait, schuift het bed langzaam de scanner in. Men spreekt ook wel van een spiraal-CT.

De informatie wordt naar de computer gestuurd, die hiervan beelden van de dwarsdoorsnede van het lichaam opbouwt en op een monitor zichtbaar maakt. Deze beelden kunnen als computerbestand worden opgeslagen. Grotere computers kunnen de informatie ook tot driedimensionale beelden verwerken. Met de meest geavanceerde zeer snelle CT-scanners is men tegenwoordig in staat zeer nauwkeurige beelden van het hart te maken.

Toepassing
Van alle delen van het lichaam kunnen CT-scans worden gemaakt. CT-scanning van het hoofd is een waardevolle techniek die veel wordt gebruikt om de hersenen te bekijken bij vermoeden van bijvoorbeeld een beroerte of hersentumor. CT-scans van de buik worden gebruikt om gezwellen op te sporen en aandoeningen te diagnosticeren waarbij organen vergroot of ontstoken zijn, zoals bij cysten aan de nieren.

Onder een CT-scan kunnen biopsieprocedures worden begeleid. Hierbij worden enkele cellen of weefsels uit inwendige organen zoals de longen genomen om nader te onderzoeken. Met een CT-scan kunnen ook botten, bloedvaten en gebieden met een hoge bloedtoevoer, zoals de longen, in beeld worden gebracht. Vaak wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten. Bij CT-onderzoek van de buik moet de patiënt over het algemeen vooraf een contrastmiddel drinken.

Risico’s
Afbeeldingtechnieken waarbij straling wordt gebruikt, kunnen lichaamscellen beschadigen, waardoor het risico op kanker op de lange termijn groter wordt. De stralingsdosis van een CT-scan hangt onder andere af van de omvang van de patiënt en de omvang van het te onderzoeken gebied.

Straling
De straling wordt uitgedrukt in Sievert. De natuurlijke achtergrondstraling varieert sterk van plaats tot plaats, maar de gemiddelde equivalente dosis voor een lid van de bevolking ten gevolge van de natuurlijke achtergrond bedraagt ongeveer 2 mSv/jaar (= 2 millisievert per jaar). De hoeveelheid straling die een patiënt krijgt bij een CT-scan met moderne apparatuur (128 en 256 slice) ligt tussen de 2mSv en 10mSv. Bij oudere apparatuur (16 slice) is de straling hoger dan bij moderne apparatuur (128 en 256 slice)!

Voor een overzicht zie deze vergelijkingstabel