Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

Opnieuw doden en nieuwe gevallen van de herseninfectie PML bij Tysabri-patiënten

14 september 2010

Amsterdam (Dow Jones) - Biogen Idec Inc (BIIB). Er zijn opnieuw vijf gevallen  bekendgemaakt van de zeldzame herseninfectie PML bij multiple sclerose patiënten die Tysabri gebruiken. Biogen verkoopt het middel samen met Elan Corp (ELN). Het totale aantal gevallen is gestegen tot 68 per 2 september 2010.

Het biotech-bedrijf uit Cambridge, Massachusetts meldde ook dat het aantal sterfgevallen  bij de patiënten die de infectie hebben ontwikkeld, die bekend staat als progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) met twee is gestegen. Het totaal aantal doden komt daarmee op 14.

De verkoop van Tysabri is belangrijk voor de toekomst van zowel Elan als Biogen. Het middel wordt beschouwd als een zeer effectieve therapie voor multiple sclerose, maar de groei van de verkoop is trager dan oorspronkelijk gehoopt werd vanwege bezorgdheid over het risico op PML wat aan het begin van 2005 heeft geleid tot tijdelijke intrekking van het middel.

De infectie stak opnieuw de kop op bij Tysabri-patiënten medio 2008 en Biogen publiceert maandelijkse updates over het aantal gevallen.

De totale wereldwijde kans op PML is ongeveer 0,90 per 1.000 patiënten, aldus het bedrijf, wat valt binnen de kans van 1 op de 1.000 zoals werd gerapporteerd in klinische studies en zoals het op het etiket van het middel staat.

Op 30 juni waren er wereldwijd 52.700 patiënten die het middel gebruiken. In totaal zijn er ongeveer 71.400 patiënten geweest die het middel sinds de lancering hebben gebruikt.

Van het totaal aan PML-gevallen bevinden zich er 28 in de VS, 36 in Europa en vier werden in andere gebieden vastgesteld. De onderneming heeft geen beschrijving van de verdeling van de 14 sterfgevallen.

Het aantal gevallen is belangrijk, want als de infectiekans te hoog wordt, kan de omzetgroei van het middel terugvallen. Regelgevers hebben gezegd dat ze feiten bekijken, maar ze hebben eerder geconcludeerd dat de voordelen van het middel voor MS-patiënten opweegt tegen de risico's.

Tysabri wordt meestal gebruikt bij MS-patiënten die niet reageren op eerdere therapieën of bij patiënten met een agressieve vorm van de ziekte en wordt gedistribueerd onder een strikt plan voor risicobeheer dat patiënten onderzoekt op PML.

Het risico van de infectie neemt toe met het aantal maandelijkse behandelingen dat een patiënt ontvangt. De incidentie lijkt te dalen bij een langer gebruik dan 30 maanden, maar Biogen vindt de daling niet overtuigend, want er zijn niet genoeg patiënten die hierin vertrouwen hebben.

De meest recente gegevens vertalen zich in een kans van 1,42 gevallen per 1000 patiënten die het middel een jaar of langer gebruiken, maar stijgt tot 1,86 per 1.000 voor degenen die het middel lange dan twee jaar gebruiken.

Op een andere manier ernaar gekeken is de kans op PML ongeveer 1,46 per 1.000 patiënten bij gebruik tussen de twee en drie jaar. De incidentie is ongeveer 0,39 gevallen per 1.000 patiënten die het middel tussen de één en twee jaar gebruiken en er is geen PML bekend bij patiënten die het middel minder dan een jaar gebruiken.

Het aandeel van Biogen sloot 17 cent lager op 57,91 dollar op dinsdag, terwijl de aandelen van Elan 16 cent stegen naar 4,86 dollar.

Bron: Thomas Gryta, Dow Jones Nieuwsdienst; 212-416-2169; thomas.gryta @ dowjones.com

Zie ook: