Het valt niet mee allemaal, hè

Ten eerste moet je er rekening mee houden dat het eerste onderzoek (de beroemde 65 van Zamboni) een
verkennend onderzoek was, het is al weer een driekwart jaar geleden gepresenteerd en toen was het al een paar maanden (april 2009 toch?) afgerond dus dat er nieuwe inzichten komen, is niet meer dan normaal en doet niets af aan de grote importantie en de expertise van Zamboni of wie dan ook.
Ten tweede is het niet altijd makkelijk alle terminologie uit elkaar te houden, enthousiaste leken als we zijn.

Misschien moeten we een verklarende woordenlijst neerzetten, zodat wij i.i.g. weten wat we verstaan onder een begrip/woord? We hebben al moeite met proberen vast te stellen wie welke definitie hanteert van het begrip CCSVI (juist ook vanwege het voortschrijdend inzicht). Zie ook "Ten zesde".
Ten derde is het in ieder geval in Nederland (en vast in veel andere landen ook) verboden om "zomaar" het lichaam binnen te gaan. Dan kunnen wij wel brullen dat het niet "zomaar" is, maar dan kom je op een heel eng hellend vlak terecht: wie bepaalt wanneer wat "zomaar" is en wat niet?
Je moet er niet aan denken dat artsen (welke dan ook) zelf (is daarbij hun motivatie uitsluitend het belang van de patiënt?) even gaan uitmaken of ze het lichaam van een patiënt schenden. Er moet dus een objectief en niet ingrijpend onderzoek plaatsvinden vóór er met de "gouden standaard" een ingrijpend onderzoek (en behandeling) ingezet wordt.
Ten vierde zijn er sinds Zamboni's publicatie een fiks aantal mensen/ziekenhuizen bijgekomen die allemaal hun steentje bijdragen met allemaal hun eigen voor-en nadelen (ook voor ons kaaskoppies

).
Zonder af te doen aan het baanbrekende werk van Zamboni en Simka bijv. blijkt dat er door inzet van andere onderzoekstechnieken en methoden nu veel meer kennis en mogelijkheden zijn dan toen zij begonnen. Ook bij henzelf natuurlijk, maar daar weten we het fijne niet van nog.
Dat heet vooruitgang en daar moeten we blij mee zijn en van profiteren. Heeft Zamboni geen CT-beelden bijv. gebruikt dan betekent dat niet dat anderen dat niet "mogen" doen om te kijken of het de diagnose kan verbeteren. Denk je dat Zamboni stilstaat? Eg nie, die is ook continu bezig met nadenken, kijken en leren compleet met de beperkingen die hij tegenkomt in zijn werkomgeving. Wij komen dat alleen te weten als Zamboni iets publiceert, ergens spreekt of reageert.
Dat is nu eenmaal niet anders. Als we dan contact met klinieken en instanties leggen waar we wél veel meer mee kunnen uitwisselen aan informatie dan zou ik zeggen "doeoen". Daar worden de patiënten beter van namelijk. En daar gaat het om.
Ten vijfde moeten we ons realiseren dat nieuwe kennis en inzichten voor verwarring en onzekerheid kunnen zorgen, maar dat dit geen reden mag zijn om het daarom af te wijzen en vast te houden aan bijv. de "regels" die Zamboni in eerste instantie gepubliceerd heeft. We moeten de vinger aan de pols houden, de druk op de ketel en meer van zulks om vooruitgang te boeken.
Ten zesde is het heel moeilijk als je te horen krijgt dat je geen CCSVI hebt. Daar gaat je hoop op een oplossing voor die rot-MS? Dat hoeft niet, want het kan maar zo zijn dat er door voortschrijdend inzicht wél een oplossing gevonden wordt. Ik vind dat "ontstoken afvoeraderen" valt onder CCSVI (want chronische insufficiëntie aan de cerebrospinale afvoeraderen), maar omdat Zamboni het niet gezien had in zijn pilot (kan niet met MRV en Doppler) en dus niet met name noemt, kan het zijn dat daarom de diagnose "geen CCSVI" gegeven wordt.
Het kan ook zijn dat de arts die de beelden beoordeelt vanuit de "normale" vaatproblematiek geredeneerd alleen "stenoses" tot CCSVI rekent en dat er daarom een diagnose "geen CCSVI" op geplakt wordt als er ontstekingen, kalkafzettingen of wat dan ook gevonden worden. Vergeet niet dat er waarschijnlijk steeds meer aanleiding en bewijs komt voor een herdefiniëring van de ziekte MS.
En dat er mensen die de diagnose MS ten onrechte opgeplakt hebben gekregen niet langer op het verkeerde paard wedden en misschien al járen akelige medicatie slikken juist omdat zij een diagnose "geen CCSVI" gehad hebben met aanvullende info wat er dan wel aan schort. Dus hebben we nog een mooie taak voor ons liggen om er bovenop te zitten, zodat artsen en patiënten over hetzelfde praten om verwarring en teleurstelling te voorkomen.
Ten zevende vind ik dat dit onderwerp in Discussie thuishoort dus is het verplaatst
