Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

European Committee for Treatment and Research In Multiple Sclerosis

Geen bewijs voor cerebro-cervicale aderlijke congestie (verstoppingen) bij patiënten met multiple sclerose.

F. Doepp, F. Paul, J.M. Valdueza, K. Schmierer, S.J. Schreiber (Berlijn, Bad Segeberg, Duitsland; Londen, UK)

Achtergrond: multiple sclerose wordt gekenmerkt door demyelinisatie die rond hersenaders is gecentreerd. Recente onderzoeken suggereerden dat dit topografische patroon door congestie (verstopping, red.) in de hersenaderen kan worden veroorzaakt, een aandoening die "chronische cerebro-spinale veneuze insufficiëntie" (CCSVI) genoemd wordt.
In een onlangs gepubliceerd onderzoek konden wij de gemelde bevindingen van terugstroom in de diepe
hersenaders en/of de interne hals- en werveladers (IJV's en VV's), vernauwing van IJV's, geen stroming in
IJV's en VV's en een omgekeerde reactie van de aderlijke drainage van de hersenen in houding niet
reproduceren (Ann Neurol, in pers).

Methode: wij voerden extra- en transcraniële ultrasone Doppler-onderzoeken uit met inbegrip van analyse van extra-cranieel aderlijk bloedvolume, gebieden in dwarsdoorsnede, stroomanalyse in de IJV tijdens Valsalva Manoeuvre en criteria voor CCSVI bij 59 patiënten met MS (doel: 80 patiënten) en bij 20 controlepersonen.

Resultaten: behalve bij één patiënt waren de richting van de bloedstroom in IJV's en VV's normaal bij alle
proefpersonen. Bij geen van de proefpersonen werd een vernauwing in de IJV gevonden. BVF (Blood Volume Flow, stroming bloedvolume, red.) in IJV en VV in beide groepen waren gelijk in liggende positie. De daling van het totale BVF in de IJV bij het veranderen van liggend naar rechtop was minder uitgesproken in patiënten (173 ± 235 versus 362 ± 150 ml/min; p<0,001), leidend tot hogere BVF in de laatstgenoemde positie (318 ml/min ± 242 versus 123 ± 109 ml/min; p<0,001). Er werd geen verschil tussen patiënten en controlepersonen waargenomen in intra-craniële aders of tijdens VM (Valsalva Manoeuvre, red.). Geen van de proefpersonen die in deze studie werden onderzocht, voldeden aan meer dan één criterium voor CCSVI.

Conclusie: deze gegevens bevestigen in een groter cohort (geheel van individuen of paren die eenzelfde demografische gebeurtenis beleefd hebben in eenzelfde periode: bv. de cohort van de vrouwen geboren in 1930, red.) ons onlangs gepubliceerde onderzoek dat de hypothese uitdaagt dat verstoppingen in hersenaders een belangrijke rol in de pathogenese van MS spelen. Toekomstige studies zouden het verschil tussen patiënten en gezonde proefpersonen in BVF- regulatie nader toe moeten lichten.

Bron: Abstract ECTRIMS

Naar het ECTRIMS overzicht.