Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

Vragen en Antwoorden

Vragen en antwoorden zoals te vinden onder: http://www.fondazionehilarescere.org/eng/hil_risponde.html
 

Wat is CCSVI?
 
CCSVI is een acroniem dat staat voor Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie. Kortom, de hersenen en het ruggenmerg hebben grote problemen om het zuurstofarme bloed en afvalstoffen kwijt te raken en af te voeren. Dit is te wijten aan vernauwingen in de cerebrale aderen die zich zeer ver buiten de hersenen bevinden, dat wil zeggen in de buurt van het hart, dat is hun natuurlijke bestemming.

Zijn deze vernauwingen het gevolg van MS?

Dit was een van onze vroegste hypothesen. In een later stadium, echter, merkte we dat deze vernauwingen vaker te wijten aan misvormingen. Daarom lijkt hun bestaan onafhankelijk te zijn van en het niet het gevolg te zijn van MS.

In hoeveel gevallen van MS is CCSVI ook aanwezig?
 
Afgezien van ons onderzoek - waar we vrijwel een totale overlapping tussen de twee ziekten hebben gevonden - hebben andere epidemiologische studies die uitgevoerd zijn door onderzoeksgroepen in de Verenigde Staten en Europa bevestigd dat er een associatie is tussen de twee ziekten in ten minste 90% van de gevallen. Deze relatie is inderdaad robuust en significant.

Hoe wordt de diagnose CCSVI?
 
CCSVI kan worden gediagnosticeerd door middel van een niet-invasieve techniek genaamd echo-Doppler die verschilt van de conventionele techniek in dat het gebruik door gebruik te maken van een beweegbare stoel alsmede specifieke probes en software.

Kan CCSVI worden behandeld?
 
We hebben geëxperimenteerd met de zogenaamde endovasculaire behandeling. Het vereist geen ziekenhuisopname, geen snee of algemene anesthesie. De radioloog kan een katheter leiden die ingebracht wordt via een intraveneuze punctieplaats en verder de aderen van de patiënt ingevoerd wordt. Wanneer een obstakels in de ader wordt aangetroffen, wordt de katheter opgeblazen door een ballon die de vernauwing verwijdt. Soms zijn 2 sessies nodig, enkele maanden na elkaar.

Is de CCSVI behandeling van invloed op het verloop van MS?
 
Ja, dat doet het. Uit de gegevens die we hebben gepubliceerd blijkt dat een verbeterde veneuze circulatie in de hersenen het aantal relapses vermindert en actieve laesies en verbetert de kwaliteit van leven. Bij patiënten met progressieve MS kunnen deze processen worden gestopt of vertraagd. Aangezien deze bevindingen consistent zijn geweest over een periode van 2 jaar, moet deze behandeling ernstig worden beschouwd als een effectief middel en al toevoeging aan de bestaande MS middelen.

Waar kan CCSVI worden behandeld?
 
De experimenten fase is voltooid, maar onze faciliteiten zijn nog niet geschikt om een continue stroom van patiënten te kunnen accepteren om het onderzoek voort te zetten en de andere artsen te trainen zodat die hun patiënten kunnen behandelen in hun plaats van herkomst.