Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

Resultaat na behandeling

Het resultaat na een CCSVI behandeling is heel erg persoonlijk. Het is afhankelijk van de zwaarte en type MS klachten voor de behandeling. De mensen met Relapsing Remitting vorm van MS laten vaker een duidelijke verbetering zien dan mensen met Progressieve MS. Maar ook merken mensen met Progressieve MS verbeteringen. Ook de aandoening en de mate waarin de aandoening aanwezig is heeft invloed op het herstel.

De verbetering op langere termijn wordt op dit moment onderzocht door langlopende onderzoeken, zoals op de Universiteit van Buffalo, waar o.a. gekeken wordt naar het aantal laesies die zichtbaar zijn op een MRI scan. Hiervoor heeft men 8 mensen behandeld en 8 mensen dienen als controle groep om eventueel placebo effecten uit te sluiten.

Genoemde verbeteringen na een behandeling zijn:

 • warme handen en voeten
 • beter kunnen lopen
 • langer kunnen lopen
 • betere balans tijdens lopen
 • helder kunnen denken (mist is opgetrokken)
 • beter zien (zicht is verbeterd)
 • meer energie (uithoudingsvermogen) tijdens fysieke inspanning
 • weer kunnen springen
 • tinteling in handen/voeten verdwenen
 • beter gevoel in handen (weer piano kunnen spelen)
 • beter kunnen slikken
 • betere blaas controle

Een aantal mensen die behandeld zijn hebben niet veel verbetering op korte termijn. Wat de behandeling doet op langere termijn is afwachten.

Dr. Marian Simka (Polen) - over de gevolgen na behandeling

Over de gevolgen van de behandeling van CCSVI op het klinische verloop van MS. Onze gegevens wijzen erop dat de dingen veel gecompliceerder zijn dan kon worden vermoed.

 1. CCSVI is niet gelijk aan een MS; het meest waarschijnlijk is dat: MS = CCSVI + enkele (waarschijnlijk meer dan een) andere factoren;
 2. Bijgevolg, het behandelen van CCSVI betekent niet dat MS is verdwenen. Het merendeel van de patiënten ervaart goede en slechte dagen na een operatie, belangrijker nog: tijdens een infectie, stress, etc. komen de symptomen meestal terug. Maar de klachten komen ook terug bij restenose.
 3. Behandeling van CCSVI is geen garantie voor verbetering. Er waren enkele patiënten (niet veel, maar toch..) die verslechtering ervaren. De meeste van deze patiënten hadden ernstig vernauwde aders die niet voldoende konden worden gedilateerd of met een stent geopend, maar er waren ook gevallen, waarbij de chirurgie "perfect" was verlopen. Dus, een patiënt kan verbeteren na de operatie (een meerderheid, met name relapsing-remitting patiënten), maar geen verbetering of zelfs verslechtering is ook mogelijk. Een her-operatie kan de symptomen in de laatste twee groepen verbeteren, maar nogmaals, niet in alle gevallen.
 4. Waarschijnlijk zal chirurgie bij CCSVI + farmaceutische behandeling de resultaten verbeteren. Probeer je neurologische medicijnen die je voor de operatie had te blijven gebruiken.
 5. Veel patiënten die verergering van de symptomen hadden, hebben soms baat bij Inclined bed therapie. (verhoogd aan de hoofdzijde) Je kunt het proberen, zelfs al is het niet efficiënt, het is tenminste 100% veilig.
 6. Postoperatief Doppler onderzoek is soms verwarrend. Bij de meeste patiënten is de doorstroming net na de operatie nog steeds pathologisch. Daarom doen we dit niet direct na de operatie (we willen de patiënten niet in de stress helpen). Zelfs na enkele dagen zijn er nog steeds doorstroom afwijkingen, vooral na dilatatie. Dus denken we dat de patiënt moet kijken naar zijn / haar eerste symptomen.

Bron: http://www.thisisms.com/ftopict-12031-simka.html+restenosis