Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

Explosieve stijging dodelijke herseninfectie bij Tysabri patiënten

20 augustus 2010

NEW YORK -(Dow Jones)- Biogen Idec Inc. (BIIB) heeft vijf nieuwe gevallen bekendgemaakt van de zeldzame herseninfectie bij MS-patiënten die Tysabri gebruiken, dat samen met Elan Corp. (ELN) wordt verkocht. Per 4 augustus 2010 komt daarmee het totale aantal gevallen uit op 63.

Het biotechnologisch bedrijf uit Cambridge, Massachusetts, maakte bekend dat het aantal doden bij de patiënten die de infectie krijgen, die bekend staat als progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML), blijft staan op 12.

De verkoop van Tysabri is belangrijk voor de toekomst van Elan en Biogen. Het middel zou een hoog effectieve therapie zijn voor multiple sclerose, maar de verkoop is lager dan eerst werd gehoopt door bezorgdheid over het risico op PML, dat al eerder aan het begin van 2005 leidde tot het tijdelijk terugtrekken van het middel.

De infectie kwam terug bij Tysabri-patiënten vanaf midden 2008 en Biogen geeft maandelijkse updates over het aantal gevallen van PML en het aantal doden.

De totale wereldwijde kans op PML is 0,80 per 1.000 patiënten, volgens het bedrijf, dat binnen de kans van 1 op 1,000 valt zoals bij klinische testen is gevonden en zoals het staat op het etiket van het middel.

Per 30 juni 2010 gebruiken wereldwijd 52.700 patiënten het middel. In totaal hebben 71.400 patiënten het middel gebruikt vanaf de introductie.

Van het totaal aan PML-gevallen leven er 25 in Amerika en 34 in Europa en vier in andere delen van de wereld. Het bedrijf maakt niet bekend hoe de verdeling is onder de doden.

Het aantal gevallen is belangrijk, omdat wanneer de infectiekans te hoog wordt de verkoop van het middel kan dalen. Toezichthouders hebben gezegd dat ze de gevallen in de gaten houden, maar ze zijn tot de conclusie gekomen dat de voordelen van het middel bij MS-patiënten groter zijn dan de risico’s.

Tysabri wordt normaal gebruikt bij MS-patiënten die niet reageren op andere therapieën of bij patiënten met agressieve vormen van de ziekte en wordt gegeven onder een strikt risico management plan dat PML bij patiënten moet bewaken.

Het risico op de infectie stijgt met het aantal maandelijkse doses dat iemand krijgt. De meest recente getallen laten zien dat de kans stijgt naar 1,35 gevallen per 1.000 patiënten die het middel langer dan een jaar gebruiken en stijgt naar 1,76 per 1.000 patiënten voor de mensen die het middel langer dan twee jaar gebruiken.

Zie ook: