Naar homepage     
Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie
Aanmelden op het CCSVI.nl forum
Lees Voor (ReadSpeaker)    A-   A+
Over CCSVI.nl | Zoeken | Contact | Forum
CCSVI.nl is onderdeel van de
Franz Schelling Website
meer informatie
  

Eerste onderzoeksresultaten Buffalo

Releasedatum: 10 februari 2010

Buffalo, NY - Meer dan 55 procent van multiple sclerose patiënten die deelnamen aan de eerste fase van de eerste gerandomiseerde klinische studie om te bepalen of personen met MS extracraniële vernauwing van de aderen die de beperking van de normale uitstroom van bloed uit de hersenen veroorzaakt, vertoont de afwijking.

De resultaten werden vandaag gemeld door onderzoekers van de afdeling neurologie aan de Universiteit van Buffalo.

Als de 10,2 procent van de proefpersonen met resultaten in het grensgebied werden uitgesloten, steeg het percentage van de getroffen MS-patiënten tot 62,5 procent, zo laten de voorlopige resultaten zien, dit in vergelijking met 25,9 procent van de gezonde proefpersonen in de controlegroep.

Deze voorlopige resultaten zijn gebaseerd op de eerste 500 deelnemers aan de gecombineerde transcraniële en extracraniële veneuze Doppler Evaluatie (CTEVD) studie, die gestart is op de UB (University Buffalo) in april 2009. De onderzoekers zijn van plan om 500 extra proefpersonen te onderzoeken, die zullen worden beoordeeld in de tweede fase van het onderzoek met meer geavanceerde diagnostische instrumenten. Volledige resultaten over de eerste 500 zullen worden gepresenteerd op de bijeenkomst van de American Academy of Neurology in april.

Robert Zivadinov, MD, PhD, UB universitair hoofddocent neurologie en hoofdonderzoeker van de studie, zegt "voorzichtig optimistisch en opgewonden" over de voorlopige resultaten te zijn. Zivadinov leidt de Buffalo Neuroimaging Analysis Center (BNAC), gelegen in Kaleida Health Buffalo General Hospital, waar het onderzoek wordt uitgevoerd.

"De gegevens moedigen ons aan om verder te gaan op deze weg," zegt hij. "Ze tonen aan dat extracraniële vernauwing van de aderen, op zijn minst, een belangrijke samenhang heeft met multiple sclerose. We zullen meer weten wanneer de MRI- en andere verzamelde gegevens in de CTEVD studie beschikbaar zijn." De analyses worden uitgevoerd door een onafhankelijke statisticus.

Het onderzoek is de eerste stap bij het bepalen of een aandoening die cerebrospinale chronische veneuze insufficiëntie (CCSVI) genaamd is een belangrijke risicofactor voor MS is. CCSVI is een complexe vasculaire aandoening ontdekt en beschreven door Paolo Zamboni, MD, van de Italiaanse universiteit van Ferrara. In Zamboni's oorspronkelijke onderzoek bij een groep van 65 patiënten en 235 controlepersonen bleek CCSVI sterk te worden geassocieerd met MS, waarbij het risico voor het hebben van MS 43 keer zo groot was.

Zamboni en Zivadinov veronderstellen dat deze vernauwing de normale uitstroom van bloed uit de hersenen beperkt, wat resulteert in veranderingen in de patronen van die bloedstroom in de hersenen die uiteindelijk leiden tot schade aan het hersenweefsel en de degeneratie van neuronen.

De eerste 500 patiënten, zowel volwassenen als kinderen, werden gegroepeerd op basis van hun diagnose: MS, klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) en "andere neurologische ziekten" (NDD), naast de gezonde controlepersonen.

Alle deelnemers in de eerste fase ondergingen echografie (Doppler) scans van het hoofd en de nek in verschillende lichaamshoudingen om de richting van de veneuze bloedstroom te bekijken. MS-patiënten ondergingen MRI-scans van de hersenen om ijzerophopingen in de laesies en de omliggende gebieden van de hersenen te meten, met behulp van een methode genaamd "susceptibility-weighted imaging" (hierbij worden verschillen in gevoeligheid tussen weefsels in beeld gebracht, red.). De aanwezigheid van ijzer op deze beelden wordt gerelateerd aan de invaliditeit en neuropsychologische symptomen van de proefpersonen.

Bij het totale aantal deelnemers, waarvan 97,2 procent volwassenen, waren 280 MS-patiënten en vormde zo de grootste groep met dezelfde ziekte die tot nu toe onderzocht is in de studie. De meerderheid van de MS-patiënten werd gediagnosticeerd met de relapsing-remitting vorm van MS. Er waren 161 gezonde controlepersonen. Doppler scanresultaten zijn beoordeeld op vijf specifieke criteria die van invloed zijn op veneuze bloedstromen. Patiënten die voldeden aan ten minste twee van de criteria werden beschouwd CCSVI te hebben. Gedetailleerdere analyse van specifieke Doppler-criteria en hun samenhang met de status van de ziekte zit in de pijplijn.

Wanneer de 10,2 procent proefpersonen die grensgevallen waren, werden opgenomen in de "normale" categorie (geen veneuze insufficiëntie), was de CCSVI prevalentie 56,4 procent in MS-patiënten en 22,4 procent in gezonde controlepersonen.

In dit grote MS cohort suggereert de aanwezigheid van CCSVI een samenhang met de progressie van de ziekte, een constatering die niet is aangetoond in het kleinere cohort van Zamboni, merkt Zivadinov op.

De vaststelling dat 22,4 procent van de gezonde controlepersonen ook scoorde op twee CCSVI-criteria vereist nader onderzoek, zegt hij.

Bianca Weinstock-Guttman, MD, associate professor UB van neurologie in de UB School van Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen en een co-hoofdonderzoeker van de studie, stelt vast dat de resultaten van het CTEVD-onderzoek nieuwe en uitdagende vragen over de CCSVI-theorie zullen opleveren.

Murali Ramanathan, PhD, mede wetenschapper bij het departement Farmaceutische Wetenschappen, UB School van Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen en Ralph Benedictus, PhD, UB hoogleraar neurologie en psychiatrie, leverden ook belangrijke bijdragen aan de studie.

De Universiteit in Buffalo is een vooraanstaande onderzoeks-intensieve openbare universiteit, het vlaggenschip van de universiteiten van de staat New York met de grootste en meest uitgebreide campus. UB's meer dan 28.000 studenten volgen hun academische interesses in meer dan 300 bachelor-, master en professionele opleidingen. De Universiteit in Buffalo is opgericht in 1846 en is lid van de Vereniging van Amerikaanse Universiteiten.Zie ook de uitnodiging voor dit onderzoek in December 2009: